Thursday, January 28

Wedding Preparation Part 2 : Majlis Sanding

 Image may contain: 2 people



"Baju Sanding"
"Goodies"
"Pelamin"
"Katering"
blaa...bla...bla...

mcm2 nak kne fikir tuk kenduri kan.lagi2 bile korg nak bagi org makan.kang x kne sikit pada kenduri mulelah org compare ngn kawen si polan tu..anak org tu anak org ni..ko bg makan free ke ..bg goodies ke..beli mahal2 ke still kene kutuk kan..lagi2 ade yg spesis lepas kenduri cmni:
"ni je dalam goddie bag dia"
"kenduri malap"
"pengantin x cantik"
"tebalnye tepung kat muka"
"xde seri pengantin langsung"
n paling x best bile dengar tetamu cakap "MAKANAN TAK SEDAP LANGSUNG!!"
ok sgt nightmare kan.

tapi dalam org mengata tu dia xtau kos yg kita belanjakan..sbb bukan duit dia la kan..bukan dia kawen..muaaha..so grand mana pun wedding ko..pasti ade org kutuk..so buat ikut kos n budget yg ko ade...jgn over budget ok..mak
mak ayh ak bukan jenis yg akan support anak2 punya wedding, so cari duit tu mmg kene sendiri. macam aku..kos yg ak belanjakan tuk semua termasuk hantaran dai pihak lelaki is rm20k.

first duit hantaran, family ak tetapkan 13k..mmg dr aka ak yg first pown.sbb buat satu kenduri n duit hantaran tu sume akn jdi kos tuk kenduri.kita mulekan sekarang ye.

1. Hantaran : 13k CATERING SHJ

Aku n hubby gunakan duit hantaran ni tuk makan sahaja.Guest 1300 n sau kepala RM13.50. Acik Katering tu ade la bg diskaun dr harga sebenar kn sbb dr dulu amek dia..smpai skrg dewan kahwin pun bina sebelah taman rumah..mudah akak ak yg len nak kawen nnti..ahahha

Catering ; Mazmida
Facebook: Mazmida Catering Service

2. Pelamin and make up

Aku pilih mekap x tebal and ala muslimah sikit.aku bukn sejenis suka mekap.letak lipstilk pun ak jilat. Tema ak kaler biru royal.acah2 nak diraja sgt..puii.. Kos dalam 2.5k.Aku pilih satu butik kat puncak alam. Akak ni mmg slalu mekap artis sume la.. berbaloi sbb pelamin cantik. ak serahkan sume kt dia and ak puas hti.ko x suke..g mam...hahah

Butik : Anggun Muslimah Butik by Yus Yusof
Facebook: Anggun Muslimah Butik -Butik Pengantin Muslimah

3. Kad Jemputan

Banyak ak search kt FB, so ak jmpe satu promosi yg x mengecewakan la..dia bg bunting, kad,sampul, badge n penunjuk arah.Kos x silap ak total dalam RM400 je sbb ak ade tambah sikit.

Kad :Kad Kahwin  Doorgift Kahwin
Facebook; Kad Kahwin & Doorgift Kahwin house


4. Baju

Harga: Ikut Budget
Tempah : Aika
Facebook\ Insta; Nurul Atikah

5. Dewan

Kos: RM 1350
Return balik : RM800
Tempat ; Dewan Serbaguna Taman Sentosa
Kene pergi MPK

6. Goodies

Kos : 1pcs\RM1.20
From: Humaira Goodies ( Muffin Coklat n Vanilla)
Facebook: Humaira Goodies (www.humairabiz.com)

7.Photographer

Kos: RM1000 (Ikut korg nak ape)
Photographer : Meruphoria
Facebook : Meruphoria production



Tu jelah seinggat aku..Hope bole la jadi rujukan korg..okbaiiii


Image may contain: 21 people, people smiling







No comments:

Post a Comment