Saturday, June 20

MsE TuK meSePahKn DaPuR!!

hahahahaha...
x taw ler asal ase rjin sgt awi2..
mak beli mjlah WANITA~ak pown tgk2..
sume lah resepi best2..
sbnrnye mmg dh lme nk masak2 nih..lme x wat..
agaggagaga..
nk jdikn cte..
ak pown mentry sejenis kuih ygb dpggl TART TELuR..EGG TART ler 2..adoi~
leh lah...
jd lah jge cme manis x yh ckp ar an..
bese lah 2...
hasilnya adelah seperti itu lah...
adoi..
penat wo mau msak..
ak lg rela masak nasi jer..
agagaggagagaga..
tp alang2 dh wt bier smpai abes...tp best lah...penat 2 mmg ader..mak tgk sjew x tlg...
huhuhuhu..ak pown sukat ikut ske ak lah..adoiyai..resepi 2 bkn leh pkai sgt..hahahha..
kalo mau leh slin ini yerk...





Bahan-bahan ( utk satu bekas tart yg besar tuh )
bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Cara-cara
Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh.
Sebatikan.
Masukkan butter. Sebatikan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling dia pulak :
Pukul gula dan telur.
Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan.
Kacau hingga sebati.
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie.
Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
Bakar dlm oven. ak agak2 jer temp dia dlm 160 bkar 30 minit. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
Selamat menjamu selera!

3 comments:

  1. wah...bgs ni...cerah mase depan!!!
    laki pon syg!!! lalalala....
    resepi tu nnt aku cube ok!

    ReplyDelete
  2. nak try gak la... ]
    jangan ingat laki tak leh wat kuih...hahaah

    ReplyDelete
  3. tyra~wt lah..best bg ak..x cdap jgn bg k..
    mail~eleh..wat tgk..abes meletop dapur tih

    ReplyDelete